Fluffy ricotta pancakes met mandarijn & kaneel

Ooit in New York heb ik ontbeten met van die mega fluffy pancakes. Heerlijk met een sloot koffie erbij die ze steeds komen bijschenken (ja net als in de film). Deze pancakes blijven me jaren later nog achtervolgen. Met deze fluffy ricotta pancakes was ik weer even terug in New York. Ze zijn ronduit goddelijk en perfect herfstig gemaakt. Uiteraard kun je de mandarijn en kaneel weg laten als je gewoon voor naturel wilt gaan.

Wat heb je nodig? Voor ongeveer 2-3 personen:

 • 250 gram ricotta
 • 250 gram bloem
 • 250 ml volle melk
 • 2 eieren
 • 1 mandarijn
 • 1 theelepel kaneel of koekkruiden
 • 10 gram bakpoeder
 • 2 zakjes vanillesuiker
 • roomboter om in te bakken (of olie)

Aan de slag:

 1. Zorg dat je 3 bakken hebt voor de ingrediënten.
 2. Splits in de eieren en doe het eiwit in een apart bakje. De twee eidooiers doe je in een iets grotere kom. De eiwitten klop je straks op, voor nu kunnen ze even aan de kant.
 3. Pak de kom met de eidooiers en doe daar de melk en ricotta bij. Klopt dit los met een garde en zorg voor een gladde massa.
 4. Was de mandarijn met zeep en water en droog deze af. Rasp nu de schil van 3/4 van de mandarijn. Meng dit door het mengsel heen.
 5. Pak een andere kom en doe daar de bloem, bakpoeder, vanillesuiker en kaneel in. Meng dit met een garde goed door elkaar.
 6. Voeg nu in beetjes de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten . Let op: het eiwit laat je nog staan, die komt zo! Zorg dat je het goed mengt met een garde of mixer zodat er geen klontjes komen.
 7. Klop met een garde de eiwitten stijf. Deze zijn goed als ze wit zijn in plaats van doorzichtig en als je je garde uit de eiwitten haalt moet er een klein toefje omhoog blijven. Volg je gevoel, ook met minder geklopte eiwitten zijn deze pancakes nog amazing.
 8. Roer nu de geklopte eiwitten zachtjes en rustig door het mengsel met een spatel. Dit doe je op deze manier zodat je niet als een malle weer de ‘lucht’ eruit klopt.
 9. Zet een goede koekenpan op het vuur (middelhoog, begin liefst wat zachter om even te kijken hoe ze garen) en doe de boter of olie erin.
 10. Schep een flinke lepel beslag in de pan. Bak de pancakes eerst goed aan 1 kant, draai hem pas om als de bovenkant belletjes heeft en droger is. Daarom kun je beter het vuur niet te hoog zetten.
 11. Serveer de pancakes met extra mandarijn rasp, poedersuiken en wat agavestroop of mayple sirop.
Ricotta pancakes

Op zoek naar nog meer ontbijt inspiratie? Wellicht zijn deze pompoenpancakes iet voor jou? Of ga je liever voor een ontbijttaart met chocolade bodem?

Geef een reactie