Broccolisoep met knoflookcroutons

Broccoli. In mijn ogen de held van de groentes. Altijd lekker en super gezond! Deze broccolisoep is erg gemakkelijk te maken en is verbazingwekkend lekker. En onze zoon is er dol op, ook fijn 🙂
Een groene soep is niet altijd even aantrekkelijk maar beloof me dat de kleur je niet laat weerhouden!

Benodigdheden voor 4 personen:

Voor de croutons:

  • 4 plakken (zuurdesem)brood
  • 4 eetlepels olijfolie
  • zeezout
  • 2 tenen knoflook

Voor de soep:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 1 grote aardappel, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 flinke broccoli, in kleine roosjes gesneden
  • 1 a 2 eetlepels grove mosterd
  • paprikapoeder
  • handje geraspte kaas
Bereidingswijze:

Voor dit gerecht begin ik met de soep. Zet de pan, waar je de soep in wilt maken, op het vuur. Doe hierin de olijfolie en voeg de gesnipperde ui toe met wat zout. Fruit deze aan, voeg de blokjes aardappel toe en doe de deksel op de pan. Laat dit samen ongeveer 4 minuten zacht worden.
Ondertussen snij je het brood met korst en al in kleine blokjes, doe deze in een kom en voeg 3 eetlepels olijfolie en zout toe. Hussel dit goed door elkaar. Zet de koekenpan op een middelmatig vuur en doe 1 eetlepel olijfolie in de pan. Zodra de olie warm is voeg je de stukjes brood toe en bak deze rustig knapperig.

Haal de deksel van de soeppan en voeg je knoflook toe. Bak deze kort mee en voeg dan de bouillon toe. Doe de broccoli roosjes in de pan en kook het geheel voor ongeveer 5 minuten.
Ondertussen zijn de croutons aardig knapperig en kun je 2 tenen knoflook persen en erdoorheen husselen. Dit doe ik op het laatst zodat je geen verbrande knoflook zit weg te lepelen. Voeg nog flink wat zout toe aan de croutons.
Pureer de soep zodat er geen stukjes meer inzitten en breng de soep op smaak peper, zout en paprika poeder.
Doe de eetlepels mosterd in de soep en roer goed door. Eet je deze soep met kinderen? Voeg dan de mosterd pas later toe of in je eigen soepkom. Serveer met croutons en een handje geraspte kaas.

Dit recept is gebaseerd op een recept van Amber Albarda.

Geef een reactie