Terwijl de Kerstrecepten je om de oren vliegen kom ik er even tussendoor met een mega lekkere meatball spaghetti. Omdat we ook buiten de Kerstdagen om gewoon lekker moeten eten toch 😉
Dit gerecht is ondertussen groot favoriet bij ons in huis en zelfs de allerkleinste mini (1) smult ervan. Perfect dus voor het hele gezin of om lekker voor jezelf te maken en dan wat porties in te vriezen.
De eerste keer dat ik het recept maakte deed ik de saus apart van de spaghettisliertjes en heb ik niets genoteerd. Ik was namelijk gewoon lekker aan het koken voor het gezin en heb gewoon van alles in de pan laten verdwijnen. De tweede keer heb ik toch maar een en ander genoteerd en de saus door de slierten geroerd, waarschijnlijk maar het niets uit maar het voelde beter haha. Volg dus vooral je gevoel en gebruik je eigen favorieten kruiden.
Benodigdheden voor 3 personen:
- 1 fles passata
- 1 courgette in kleine stukjes
- 1 gesnipperde ui
- 2 gepelde tenen knoflook
- 300-400 gram rundergehakt
- 1 ei
- 3 eetlepels paneermeel
- volkoren spaghetti slierten
- 3 eetlepels pijnboompitten
- verse basilicum een paar blaadjes
- verse Parmezaanse kaas
- 100 gram rucola
- oregano
- Italiaanse kruiden
- peper en zout
- optioneel: scheutje rode wijn
Aan de slag:
- Kneed het gehakt met het ei, paneermeel, italiaanse kruiden, peper, zout en wat verse geraspte Parmezaanse kaas. Voeg extra paneermeel toe als dit nodig is, dus net alsof je gehaktballen maakt.
- Draai kleine ballen van het gehakt. Een beetje tussen een soepbal en gehaktbal in, je kunt zelf kijken natuurlijk wat je lekker vindt. Ik maak er ongeveer 7-9 van het gehakt, Leg de gehaktballen even in de koelkast zodat ze kunnen opstijven.
- Zet een hapjespan of diepe koekenpan op het vuur met wat olijfolie (eetlepel ongeveer) en bak hierin de gesnipperde ui glazig en voeg de knoflook geperst toe.
- Haal de gehaktballen uit de koelkast en bak deze in de pan rondom aan. Ze hoeven niet gaar te zijn maar wel alle kanten dichtgeschroeid zodat je een perfect gehaktbal straks krijgt in de saus.
- Voeg als laatste de courgette toe en bak deze kort mee (2 minuten ongeveer)
- Voeg dan de passata toe samen met oregano, Italiaanse kruiden, peper, zout en eventueel een scheutje rode wijn. Roer dit goed door en zet de pan op middelhoog vuur met een deksel erop en laat het lekker pruttelen ongeveer 15 minuten.
- Zet dan een pan op het vuur om de spaghetti te koken. Deze kook ik vaak gelijk omdat het straks door de warme saus gaat. Spoel de slierten af met koud water bij het afgieten en laat ze in de pan zitten tot de saus klaar is.
- Bak in een andere koekenpan de pijnboompitten en zet deze vast klaar om aan het einde over de pasta te kunnen strooien. Rasp gelijk de Parmezaanse kaas en zet deze ook klaar. Of knal het zakje kaas open en zet deze klaar 😉
- Als de saus lekker geprutteld heeft voor 15 minuten haal je de deksel eraf en zet dan de saus nog 5 minuten op wat hoger vuur zodat het nog inkookt. Veel roeren en zorg dat het niet aanbrand.
- Als de saus wat is ingekookt (dus niet meer waterig is) voeg je deze toe aan de pan gekookte spaghetti en roer dit voorzichtig door. Nu heb je een heerlijke spaghetti die klaar is om geserveerd te worden.
- Verdeel de spaghetti over de borden en strooi er de pijnboompitten, basilicum en Parmezaanse kaas overheen.
- Eet de pasta met wat rucola, citroensap en olie of gewoon zo naturel. Heerlijk!
One Comment Voeg uw reactie toe