Zuurkoolschotel met zoete aardappel en spekjes

Al weken wilt de mister zuurkool eten en probeer ik dat tegen te gaan. Ik heb een hekel aan aardappels schillen (ja echt waar, ik vouw liever 237 bakjes van filodeeg dan piepers te jassen) en de peuter vind zuurkool niet echt te bom.

Vandaag bij gebrek aan inspiratie en algehele malaise is er een zak zuurkool in mijn mandje beland en eenmaal thuis had ik geen zin meer om wat anders te bedenken. Echter had ik nooit aan aardappels gedacht dus had ik een half gerecht in huis. Gelukkig had ik nog wat zoete aardappel in huis, en na wat Pinterest minuten kreeg ik het idee voor deze schotel!

Hij is heerlijk! Echt geen reden meer om dus geen zuurkool meer te eten! Je kunt hem iets gezonder eten en de spekjes en worst weg laten. Maar ja… juist dit seizoen is een reden om deze wel te eten 🙂

Benodigdheden voor 1 ovenschotel:
  • 1 kilo (zoete) aardappel
  • 500 gram zuurkool
  • 1 appel
  • 1 theelepel kerrie of paprikapoeder
  • 1 bakje spekjes
  • 1 rookworst
  • een beetje melk voor de puree
aan de slag:

• Verwarm de oven voor op 180 graden.
• Schil de aardappels en kook deze in ongeveer 10 minuten gaar.
• Laat de zuurkool uitlekken en doe deze in een (ingevette) ovenschaal.
• Bak de spekjes in een koekenpan tot ze knapperig en bruin zijn en schep deze bij de zuurkool.
• Snij de appel in kleine stukjes en hussel deze samen met de kerrie of paprika poeder door de zuurkool.
• Als de aardappels gaar zijn giet je ze af en maak je hiervan een puree. Voeg wat melk toe om smeuïg te maken en breng op smaak met peper en zout.
• Doe als eerste de zuurkool op de bodem van de ovenschotel en leg hierop de rookworst, in plakjes gesneden.
• Maak de schotel af met de zoete aardappel puree en zorg dat alles hiermee bedekt is.
• Rasp er optioneel nog wat kaas over en zet de ovenschotel in de oven voor ongeveer 20 minuten.

Geef een reactie