Zuurkoolschotel met zoete aardappel en spekjes

Een heerlijke schotel met de zoete smaak van de aardappel, de zure zuurkool en zoutige spekjes en worst. Heerlijk! Door de appel en kerrie toe te voegen is deze schotel ook een hit bij kinderen.

Stamppotten zijn hier thuis wel een dingetje. Onze kinderen vinden aardappels maar vreemd. Echter zijn zoete aardappels echt een hit! En dat snap ik, ik ben er zo gek op. Uiteraard kun je deze schotel ook perfect maken met gewone aardappels als daar je voorkeur naar uitgaat.

Hij is heerlijk! Echt geen reden meer om dus geen zuurkool meer te eten! Je kunt hem iets gezonder eten en de spekjes en worst weg laten. Maar ja… juist dit seizoen is een reden om deze wel te eten 🙂

Benodigdheden voor 1 ovenschotel:
  • 1 kilo (zoete) aardappel
  • 500 gram zuurkool
  • 1 appel
  • 1 theelepel kerrie of paprikapoeder
  • 1 bakje spekjes
  • 1 rookworst
  • een beetje melk voor de puree
aan de slag:

• Verwarm de oven voor op 180 graden.
• Schil de aardappels en kook deze in ongeveer 10-15 minuten gaar.
• Laat de zuurkool uitlekken en doe deze in een (ingevette) ovenschaal.
• Bak de spekjes in een koekenpan tot ze knapperig en bruin zijn en schep deze bij de zuurkool.
• Snij de appel in kleine stukjes en hussel deze samen met de kerrie of paprika poeder door de zuurkool.
• Als de aardappels gaar zijn giet je ze af en maak je hiervan een puree. Voeg wat melk toe om smeuïg te maken en breng op smaak met peper en zout.
• Doe als eerste de zuurkool op de bodem van de ovenschotel en leg hierop de rookworst, in plakjes gesneden.
• Maak de schotel af met de zoete aardappel puree en zorg dat alles hiermee bedekt is.
• Rasp er optioneel nog wat kaas over en zet de ovenschotel in de oven voor ongeveer 20 minuten.

Geef een reactie