Romige risotto met groene asperges en spekjes

on

De lente komt eraan!! De vogels fluiten weer, de zon durft zich wat vaker te laten zien en overal zie je de eerste bloemen groeien! En dat houdt ook in: nieuwe groentes en fruit. Heerlijk! Ik hou ervan, eindelijk weer zomerfruit en buiten eten. Lekker gegrilde vis met groenten en salades. Jeeeeh! Ik ben er aan toe en ik geloof heel Nederland.

Nu dit weekend de zon dan echt komt draait mijn hoofd overuren. WAT gaan we eten? Ik kijk er zo naar uit, maar bij ons betekend dat dus echt XL koken en buiten eten. Sowieso gaat er een mooie vis op de BBQ (want er staat een verdraaid lekkere chardonnay koud) en ik wil iets maken met passievrucht. Lekker hard van stapel lopen dus… C’est moi 😉

Voor deze romige risotto gebruik ik knapperige groene asperges. Een genot om te eten en in deze tijd goed betaalbaar. Goede reden dus om naar de groenteboer te gaan en deze risotto te serveren het weekend met een lekkere witte wijn.

Dit recept is ook heerlijk met zalm, vervang dan de spekjes door zalmsnippers en gebruik groentebouillon.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 300 gram risotto rijst
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 liter (kippen)bouillon
  • 150 gram doperwten uit de vriezer
  • 1 bakje/portie groene asperges
  • 1 courgette
  • 1 bakje spekjes
  • 30 gram roomboter
  • 1 teen knoflook
  • 1 ui
  • Verse peper, zout en Parmezaanse kaas naar smaak

Aan de slag:

  1. Zet een diepe koekenpan op het vuur en doe de boter hierin zodat deze kan smelten.
  2. Snipper de ui en knoflook en doe deze in de pan zodra de boter gesmolten is.
  3. Kook ondertussen een liter water voor je bouillon en zet de wijn vast klaar.
  4. Terwijl je de ui en knoflook aanbakt kun je vast de groentes snijden en klaar zetten.
  5. Voeg de risotto rijst toe en roer deze goed door zodat alle korrels onder de boter zitten en glazig worden.
  6. Blus dit af met de witte wijn en laat al roerend de wijn inkoken.
  7. Voeg dan langzaam steeds een scheut bouillon toe en roer goed door en zet de risotto niet op te hoog vuur. Zorg ervoor dat de rijst goed gaar en smeuïg wordt.
  8. Verwijder ongeveer 1-2 cm aan de onderkant van je asperges en snij ze in grote stukken. Bewaar er een paar voor de garnering.
  9. Was de courgette en snij in vieren over de lengte. Zo kun je makkelijk het vruchtvlees eruit snijden, dat maakt het net wat knapperig.
  10. Voeg de bevroren doperwten toe aan de risotto, de rest van de groenten hou je apart.
  11. Bak in een andere pan de spekblokjes en als deze aardig uitgebakken zijn voeg je de courgette en asperges toe. Bak dit samen voor ongeveer 5 minuten en roer goed door zodat het niet aanbrand.
  12. Ondertussen is de risotto klaar als alle bouillon erin zit en de rijst goed gaar is.
  13. Maak de risotto op smaak met verse peper, zout en flink wat Parmezaanse kaas.
  14. Voeg de spekjes, asperges en courgette toe en roer goed door.
  15. Serveer met extra kaas en wat gegrilde asperges bovenop.

Eet smakelijk!

Geef een reactie