Zelfgemaakte Kruidige roomkaas

Ik smeer dus elke ochtend de broodjes van mijn man. En ik heb er een intense hekel aan! De Mister wilt namelijk elke dag oude kaas op brood. Liefst met sandwich spread. Of een boterham met goudkuipje Sambal. SAY WHHHAAAAT?! Ja deze dingen zijn jaren uit onze koelkast verdwenen en hebben langzaam hun intrede weer gedaan. Laat ik beginnen met te zeggen dat er echt niets mis mee is. Maar ik hou van pure producten (zoals pure chocolade) en wil het liefst alles zelf maken.
Ik ben altijd een grote fan van alles zelf maken. Zo weet je precies wat erin gaat en worden er geen onzin dingen toegevoegd.

Een tijdje heb ik roomkaas (ook nog de light versie) gebruikt om mijn wraps in te smeren om ze wat smeuïger te maken. Het bleef mij dwars zitten, want in al die producten halen ze het vet eruit en stoppen er vaak suiker voor in de plaats! En zolang ik die M&M’s blijf eten, of dat Mac Donalds ontbijtje bij een kater kan ik best ook wel volle producten eten denk ik dan.

En zie hier! Een super lekkere roomkaas! Vanmorgen genoot ik ervan om hier de broodjes van de Mister mee te besmeren. Bij het opendoen van het bakje rook ik direct verse kruiden en knoflook. Perfect begin van de dag voor mij 🙂

Deze roomkaas kun je prima op je brood smeren, bij de brunch serveren met gerookte zalm of je heerlijke wrap wat smeuïger mee maken. En het mooiste is, het is super easy te maken!

Let op! De kwark moet een nachtje (of 8 uur) uitlekken dus begin op tijd met het recept! Voeg gerust kruiden toe die je nog in de koelkast hebt liggen! Gooi je vaak kruiden weg? Koop een plantje! Zo gebruik je sneller kruiden in je eten en het staat super leuk.

Nog een dikke tip: Ik vries wat ik over heb aan kruiden gewoon in! Met bieslook en peterselie gaat dit prima. Zo hoef je nooit wat weg te gooien. En het kan de volgende keer gewoon door de kruidenboter.

Wat heb je nodig?

 • 500 gram volle kwark
 • 1 bakje (of plantje) verse bieslook
 • 1 bakje (of plantje) verse peterselie
 • 1 teen knoflook
 • verse peper en zout
 • optioneel citroenrasp
 • optioneel wat suiker en scheutje slagroom

Aan de slag:

 1. Neem een schone theedoek, een zeef en een grote bak. Leg de zeef in de bak en drapeer de theedoek erover. Schep de volle kwark in de theedoek en draai de bovenkant dicht.
 2. Laat de kwark 8 uur uitlekken zodat het vocht eruit gaat en je een lekker stevig mengsel overhoudt.
 3. Is de kwark goed uitgelekt? Neem de theedoek uit de zeef en doe de kwark in een bak waar je het mengsel in gaat maken.
 4. Knip ongeveer 1/4 van de bieslook in kleine stukjes, doe hetzelfde met de peterselie. Ik gebruik hiervoor een schaar die ik altijd voor mijn kruiden gebruik, super handig! Knip de bieslook en peterselie gelijk boven de bak met kwark.
 5. Pel en pers de teen knoflook boven de kwark uit.
 6. Voeg flink wat verse peper en een beetje zout toe en meng de kwark met alle ingrediënten goed.
 7. Je kunt de roomkaas gelijk eten, maar even laten staan is vaak wat lekkerder. Zo kunnen alle smaken goed mengen.
 8. Proef de roomkaas en voeg waar nodig nog peper en zout toe of eventueel bijvoorbeeld wat citroenrasp voor een fris mengsel.
 9. Aangezien je pure kwark gebruikt kun je wat suiker toevoegen als je het iets te zuur vindt. Een klein beetje slagroom maakt het was romiger. Beide kun je rustig toevoegen, het maakt het alleen ieeeets ongezonder. Maar nog steeds heerlijk!
 10. De roomkaas kun je ongeveer 1 week goed afgesloten bewaren in de koelkast. Heerlijk als beleg op een cracker, op een bagel met zalm of op een heerlijke bietenwrap met kipfilet. Ik ben fan!

Eet smakelijk!

Geef een reactie