Ultieme havermout pannenkoeken met appel/pecan topping

Pannenkoeken! Ik ben er dol op en alleen al van de geur van pannenkoeken word ik heel gelukkig. Eindelijk heb ik een combinatie gemaakt die smaakt naar ouderwetse pannenkoeken maar dan stiekem wat havermout erdoor zodat je er langer vol van zit.

In de Herfst maak ik graag deze pannenkoeken met een geurige warme appel topping. Geweldig lekker en gelijk een heerlijke geur in huis.

Je kunt de pannenkoeken ook eten met stroop, maar agave siroop en  honing vind ik zelf net wat lekkerder erbij. Of garneren met vers fruit en een beetje Griekse yoghurt. Wij eten dit recept vaak als ontbijt en tussendoortje. Heerlijk!

Wat heb je nodig voor ongeveer 4 personen:

  • 200 gram volkoren meel (tip: ga eens naar de plaatselijke molen!)
  • 100 gram havervlokken
  • 3 eieren
  • 750 ml volle melk
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 dopje vanille extract
  • snufje zout

Appel pecan topping:

  • 1 grote appel naar keuze
  • 10 pecannoten of een grote hand
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel honing
  • 1 scheutje vanille extract of vanille suiker
  • optioneel: rozijnen

Aan de slag:

  1. Doe alle ingrediënten in een ruime kom en pureer alles met de staafmixer tot een gladde massa. Heb je geen staafmixer? Een blender werkt ook goed!
  2. Snij de appel (wij doen met schil voor extra bite) in kleine stukjes en doe zet een koekenpan op het vuur. Doe er nog geen boter ed in. Hier bak je de pecannoten kort tot ze lekker bruin zijn. Hak de pecannoten grof en zet alles even opzij.
  3. Smelt een beetje roomboter in de pan of zonnebloemolie en lepel voorzichtig een grote soeplepel beslag in de pan. Je kunt deze pannenkoeken als kleine pancakes bakken. Maar gezien de tijdsnood waarin ik meestal verkeer vind ik het fijner om grote pannenkoeken te bakken. Dit is net wat minder werk.
  4. Bak de pannenkoeken tot het beslag op is en hou ze even warm.
  5. In dezelfde pan doe je nu wat extra boter en bak hierin de appel lekker warm en zacht. Je kunt gelijk de kaneel, honing en vanille toevoegen. Na ongeveer 5 minuten bakken en pruttelen is de appel klaar en kun je de pecannoten toevoegen. Voeg je ook rozijnen toe? Dan kun je deze kort meebakken.
  6. Serveer de pannenkoeken met het warme appel mengsel en voeg nog wat stroop of honing toe voor echt comfort food gevoel.
  7. Op de foto zie je deze pannenkoeken met een beetje room en zonder pecan. Voel je vrij om de topping aan te passen naar je eigen voorraadkast!

Eet smakelijk!

Geef een reactie