Plukbrood met kaas en salami

Oud en Nieuw staat alweer voor de deur! Heb je een lekker avondje gepland met hapjes, drankjes en gezelligheid? Dan kan dit plukbrood met kaas en salami niet missen!

Dit brood maakte ik op de verjaardag van de Mister. Om eerlijk te zijn had ik geen idee of het een hit zou zijn en heb ik het brood op tafel gezet met wat vorken erbij. Na een minuut of 10 kwam ik weer eens langs die tafel met wat nieuwe hapjes en was het brood verdwenen! Blijkbaar doet hij het dus goed in gezelschap 😉

Dit brood is een kwestie van even voorbereiden en dan a la minute afbakken. Super handig dus als je niet steeds in de keuken wilt staan. Als je het brood serveert kan iedereen er wat vanaf ‘plukken’ dus vergeet vooral geen servetten erbij te zetten!

Wat heb je nodig?
  • 1 groot brood ongesneden en liefst ongebakken. (zie tip)
  • 1 pakje salami
  • 200 gram kaas naar keuze (ik gebruik oude kaas)
  • 1 bakje kruidenboter of zelfgemaakte kruidenboter (ong 150/200 gram)
  • Optioneel 1 ui

TIP: Ik kocht mijn brood bij de Jumbo, je kunt hier gewoon naar vragen. Gebruik je een brood wat al afgebakken is? Let dan op dat hij niet verbrand bij het afbakken.

bereidingswijze:

• Verwarm de oven voor op 220 graden.
• Snij het brood in met een mes. Ik snij hem ongeveer 8 keer in verticaal, erna horizontaal ongeveer 10 keer. Je krijgt een soort kleine vierkantjes in het brood.
• Smeer de boter in alle ingesneden stukken van het brood. Zelf gebruik ik kruidenboter die ik zelf heb gemaakt. Dit vries ik altijd in dus snij hiervan plakjes. Die kun je dan zo tussen alle stukken brood duwen. De boter smelt dus doe er vooral lekker veel in, dan is straks je brood doordrenkt met kruidenboter.
• Snij de salami plakjes doormidden en doe elke keer een half plakje in elke ‘insnede’ van het brood. Ik werk van links naar rechts eerst verticaal en dan horizontaal.
• Snij de kaas in plakken van ongeveer een halve cm en snij deze weer klein zodat je soort grote luciferstokjes krijgt. Doe de kaas als laatste tussen alle broodstukken. Af en toe een beetje aanduwen overal zodat niet straks al je kaas in de oven ligt in plaats van in het brood.
• Plaats het brood op een stuk bakpapier op je bakplaat. Bak het ongeveer in 8-10 minuten af tot alles gesmolten is en het brood knapperig en bruin is.

Geef een reactie