Pepernoten mandarijn cheesecake

Volgende week is hij er weer. Die goede oude Sint!

De intocht komt eraan en dit betekend dat het pepernoten seizoen officieel is geopend! Menig kinderhartje zal binnenkort sneller kloppen. Gezien het bestaan van onze peuter horen wij nu ook bij de Sinterklaas club!
Meer voor de gezelligheid en ons plezier dan dat hij het snapt. Maar toch gezellig!

Omdat ik graag ook mijn eigen hart sneller laat kloppen heb ik een speciale sint variant gemaakt van de klassieke cheesecake. Door de mandarijn en pepernoten toe te voegen krijgt de taart een frisse en typische sint smaak!

benodigdheden:
 • 200 gram pepernoten
 • 100 gram boter
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 vanillestokje
 • 600 gram Mon Chou
 • 2 eetlepels bloem
 • 150 gram witte basterdsuiker
 • 3 eieren
 • 125 gram crème fraîche
 • 4 mandarijnen

TIP: Zorg ervoor dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Op deze manier mengen de ingrediënten het beste en krijg je geen klontjes van de roomkaas in je beslag.

bereidingswijze:
 1. Verwarm de oven voor op 120 graden. Vet een springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. TIP: Trek het bakpapier om de onderkant heen en maak je springvorm vast. Zo klem je het papier tussen de vorm.
 2. Maal de pepernoten in een keukenmachine fijn. Heb je deze niet? Maak ze dan klein met een vijzel of doe ze in een theedoek. Maak een knoop in de theedoek en sla de pepernoten klein met een deegroller of lege fles.
 3. Smelt de boter in een pan en voeg hieraan de pepernootkruimels en de kaneel toe. Roer dit goed door elkaar.
 4. Verdeel het mengsel over de vorm en druk stevig aan met de bolle kant van een lepel. Zet de bodem tot gebruik in de koelkast.
 5. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit en doe dit in een grote mengkom.
 6. Voeg de Mon Chou, bloem, suiker, en crème fraîche toe bij de vanille en meng tot een glad mengsel. Gebruik hiervoor de keukenmachine of mixer.
 7. Heb je een glad mengsel gekregen, voeg dan één voor één de eieren toe aan het mengsel.
 8. Rasp de schil van 3 tot 4 mandarijnen. Was deze eerst goed! Voeg dit toe aan het mengsel en knijp 1 mandarijn in je hand fijn boven de kom.
 9. Schep dit mengsel in de vorm en strijk het glad. Bak de taart ongeveer 1,5 uur in het midden van de oven. Is hij klaar? Laat hem dan in de oven afkoelen tot kamertemperatuur.
 10. Zet de cheesecake in de koelkast voor tenminste 4 uur.
 11. Versier de cheesecake met pepernoten of mandarijnen voor een extra feestelijke aankleding!

Geef een reactie