Borrelplank met makreelsalade, pesto en tapenade

Op zondag gaan wij vaak naar de dierentuin of het bos in met onze actieve peuter. Heerlijk even wandelen en dieren kijken. In de zomer eindigen deze dagen vaak met de BBQ aan, in de herfst met een bockbiertje en een borrelplank.

Vroeger dook ik elke zondag de koelkast in om vervolgens met de dingen die we in huis hadden geïmproviseerde hapjes te maken. Top natuurlijk, maar tegenwoordig wil ik graag ook wat fatsoenlijks op tafel zetten.

Vaak begin ik op zaterdagochtend al met bedenken wat ik allemaal wil maken het weekend. Meestal is dat genoeg voor vier dagen, maar helaas bestaat mijn weekend maar uit twee dagen! Met als gevolg dat overal in huis briefjes liggen met recepten en ideeën.

Het beste is eigenlijk zaterdag alles al te maken, dan kun je er lekker het hele weekend van genieten! En is de winkel nog open. Mocht je niet in het bezit zijn van een georganiseerde buurvrouw zoals ik? Dan is dat je redding. Vaak sta ik namelijk, net als onze kat, bij de achterdeur van de buren te bedelen. Voor een tomaat, bakpoeder of lange vingers.

Eet de spreads met vers en goed brood. Bij de supermarkt verkopen ze tegenwoordige aardige broden. Deze zijn nog niet gesneden en lekker robuust. Het zuurdesembrood van de foto komt van brood van Menno
Het is zeker de moeite waard om daar eens brood te bestellen!

Recepten op de foto van boven naar beneden:
benodigdheden Romige makreelsalade:
  • 200 gram makreel
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 halve rode ui
  • 2 eetlepels kappertjes
  • beetje citroensap
  • peper en zout
  • optioneel: chili vlokken
bereidingswijze:

•Doe de makreel zonder huid in een grote mengkom. Prak met een vork de makreel fijn en meng de vis met de eetlepels mayonaise.
• Snipper de rode ui. Voeg deze samen met de kappertjes, citroensap en wat peper en zout toe aan de makreel.
• Meng alle ingrediënten goed door elkaar en voeg optioneel chili vlokken toe voor wat meer pit.

benodigdheden Tapenade:
  • 400 gram zwarte olijven (dat zijn 2 blikken)
  • 2 tenen geperste knoflook
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 2 theelepels verse tijm
  • 2 theelepels dijonmosterd
  • 1 eetlepel citroensap
  • 60 ml olijfolie
bereidingswijze:

• Doe de olijfolie in een maatbeker of kom. Voeg hierbij de knoflook, kappertjes, tijm, mosterd en citroensap.
• Voeg 1 hand olijven toe en pureer dit met een staafmixer. Telkens als je olijven wat gepureerd zijn voeg je een nieuwe hand olijven toe.
• Let op dat je niet alles helemaal klein maakt, er mogen nog wat grovere stukken in zitten.
• Maak op smaak met peper en zout en bewaar goed in een luchtdichte bak. De tapenade is ongeveer een week houdbaar in de koelkast.

TIP: Koop een bakje verse tijm en doe deze in een tupperware bakje. Stop die in de vriezer en elke keer als je tijm nodig hebt schud je het bakje. Zo vallen de blaadjes van de takjes!

benodigdheden pesto:
  • 50 gram pijnboompitten
  • 50 gram verse basilicumblaadjes
  • 2 knoflooktenen, geperst
  • 1/5 theelepel zeezout
  • 125 ml olijfolie
  • 50 gram Parmezaanse kaas
bereidingswijze:

• Bak de pijnboompitten goudkleurig in een koekenpan en laat deze afkoelen.
•  Doe de pijnboompitten, basilicum, knoflook, zout en olijfolie en pureer tot een glad mengsel met een staafmixer of in de keukenmachine.
• Rasp de Parmezaan met een kleine rasp en roer dit door het mengsel heen.
• Serveer met tomaat, verse peper en mozzarella. Of eet gewoon zo op. Dit is goddelijk!

Geef een reactie