Eenvoudige appel-bosbessencake

Afgelopen zomer waren wij in Frankrijk in een prachtige abdij. Hier worden ook kook workshops gegeven en de keuken was dan ook perfect voor ons! En de rij met kookboeken helemaal.

Terwijl ik de Franse cd op had staan met heerlijke Franse chansons en het buiten regende struinde ik door de keuken. De lades waren alleen al een feest. Ik vond van alles wat ik wel mee terug zou willen nemen in mijn koffer. Speciale tools om mee te koken, prachtig bestek en een geweldig assortiment aan servies.

In de rij kookboeken vond ik het boek fast, fresh, simple van Donna Hay. Wat een heldin! Dit was mijn eerste kennismaking met haar boeken en oooh wat is dat fijn. Ze kook goed, gezond maar ook vol met goede smaken en het belangrijkste; suiker. Gewoon pure recepten die simpel maar o zo lekker zijn.

Deze cake is daar echt een voorbeeld van. Succes gegarandeerd! Krijg je (onverwacht) visite denk dan vooral aan deze eenvoudige-appel-bosbessencake. Maar ook gewoon voor jezelf is deze cake een topper om je weekend door te komen.
Echter maak ik de cake wel met minder suiker omdat hij dan al (voor ons) perfect zoet is. Hieronder vind je beide aantallen, zo kun je zelf kiezen wat je doet.

benodigdheden voor 1 cake 8-10 personen:
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 165 gram fijne kristalsuiker (ik gebruik ongeveer 80-100 gram)
  • 125 gram boter, op kamertemperatuur
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 eieren
  • 125 ml melk
  • 1 appel
  • 120 gram bosbessen (vers of diepvries)
  • 2 eetlepels rietsuiker
aan de slag:

•Verwarm de oven voor op 160 graden.
• Klop meel, suiker, boter, vanille, eieren en melk met een mixer in een kom. Doe dit tot het een samenhangend smeuïg geheel is. (maar niet te lang! Zodra het eruit ziet alsof het klaar is gewoon stoppen met mixen)
• Bekleed een springvorm met bakpapier en vet de randen in.
• Stort je beslag in de bakvorm en bekleed je cake met de bosbessen en de appel in plakjes gesneden.
• Strooi de rietsuiker erover en zet in de oven.
• Bak de cake af in ongeveer 40-45 minuten of tot hij gaar is. Super lekker met vanille ijs erbij!

Geef een reactie