Witte bonenstoof met tomaat en kabeljauw

Door http://peulvruchten.nl werd ik uitgedaagd om aan de slag te gaan met een mystery box en daar bedacht ik dit super lekkere recept mee! Een heerlijke voedzame maaltijd die je gemakkelijk vooraf kunt bereiden en waarbij de kleuren van je bord af spatten! De witte bonen hebben een heerlijke stevige structuur en veel smaak, de tomatenstoof geeft het geheel een Italiaans tintje. Extra lekker met de gebakken kabeljauw en zoutige krokante ham maar ook uitstekend vegetarisch te eten met gebakken halloumi of gewoon alleen als witte bonenstoof.

Wat heb je nodig voor 2 personen:

  • 125 gram gedroogde witte bonen
  • 300 gram kabeljauw
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teen knoflook uit de pers
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1/2 courgette in kleine blokjes
  • 40 gram plakken rauwe ham
  • Een theelepel oregano
  • Optioneel: zwarte olijven en peterselie

Aan de slag:

  1. Week de witte bonen 8 uur in 500 ml water.
  2. Kook de bonen ongeveer 1,5 uur zachtjes gaar.
  3. Giet de bonen af en zet ze even apart.
  4. Zet een koekenpan op het vuur en verwarm hier een scheutje olijfolie in.
  5. Bak de gesnipperde ui tot deze glazig is en begint te verkleuren en pers dan de teen knoflook erbij. Bak dit kort mee.
  6. Voeg de stukjes courgette toe en bak dit samen met de ui en knoflook voor ongeveer 2-3 minuten.
  7. Voeg de gepelde tomaten toe aan het mengsel in de koekenpan en zorg dat je met je spatel de tomaten in kleine stukjes maakt. Voeg de theelepel oregano toe.
  8. Laat het tomaten mengsel pruttelen voor 10 minuten op laag vuur terwijl je ondertussen de rauwe ham en kabeljauw bakt.
  9. Pak een koekenpan en zet deze op het vuur. Doe de plakken rauwe ham erin en bak deze bruin en knapperig. Leg ze zodra ze klaar zijn apart op een snijplank om af te koelen.
  10. Schep de bonen door de tomatenstoof zodat ze even mee kunnen koken nog en goed warm worden.
  11. Doe in dezelfde pan als de rauwe ham een scheutje olijfolie en bak hierin de kabeljauw gaar.
  12. Snij de rauwe ham in stukjes of verkruimel deze straks vlak voor het serveren over de kabeljauw.
  13. De kabeljauw heeft meestal maar 3 tot 4 minuten baktijd nodig.
  14. Haal de tomatenstoof van het vuur en voeg flink wat peper en zout toe (altijd even proeven, je kunt beter rustig aan beginnen en dan toevoegen) en verdeel het mengsel over twee borden.
  15. Leg de gebakken kabeljauw op de tomaten-bonen stoof en garneer deze met de rauwe ham die je lekker krokant hebt gebakken.
  16. Voeg naar wens nog olijven en verse peterselie toe.

Geef een reactie