Romige preisoep met ham

Ooit heb ik tijdens mijn opleiding een heerlijke preisoep gemaakt. Dit recept heb ik jaren bewaard maar zoals alles wat ik ‘bewaar’ is deze alweer spoorloos. Zo kwam ik bij de laatste verhuizing ons perfecte recept tegen voor kaasfondue en vond ik oude Optimel zegels in een boek terug. De Optimel zegels gingen de prullenbak in en het recept heb ik in een kookboek geplakt.

Afgelopen weekend met het koude winterweer hadden wij direct zin in een stevige romige soep! Direct riep de mister: ‘ Die ene prei soep’. Blijkbaar had hij ooit nog dat recept mogen proeven en stond hem dit nog bij. Dit is de aangepaste versie en hij zal in de loop der jaren vast nog een tikkeltje veranderen. Maar wie zegt dat verandering verkeerd is 😉

Deze prei soep is erg snel te maken en door de combinatie van romige soep, frisse scherpe prei en zoutige hamblokjes een echte topper! En hartstikke kidsproof en stiekem zit er toch weer wat groenten in!

Eet je liever geen (varkens)vlees? vervang deze dan voor gerookte zalm. Wil je een vegetarische variant? Laat beide dan achterwege en doe er een flinke eetlepel grove mosterd in.

benodigdheden:
  • 30 gram roomboter
  • 30 gram bloem
  • 1 flinke prei of 2 kleine
  • 1 flinke teen knoflook
  • 1 liter
  • 1 liter runder of groenten bouillon (bij zalm of vega versie)
  • 1 dl slagroom
  • 150 gram hamblokjes
  • verse peper
bereidingdwijze:
  • Verwijder het buitenste ‘blad’ van de prei. Snij de prei 1 x doormidden en spoel af onder de kraan. Snij de prei (ook het groen een heel stuk) in dunne ringen en was deze goed in een vergiet.
  • Smelt in een grote pan op laag vuur de boter. Als deze gesmolten is voeg je al roerend de bloem toe om een roux te maken. Meng de boter en bloem goed en ‘bak’ deze ongeveer 3 minuten. Blijf het goed roeren en zorg dat hij niet te bruin wordt.
  • Voeg beetje bij beetje de bouillon toe. Meng met een garde steeds de klontjes uit de soep. Ga zo door tot je al het water hebt toegevoegd en er geen klontjes in zitten.
  • Breng de soep rustig aan de kook en voeg de prei, uitgeperste knoflook en verse peper toe.
  • Laat de soep ongeveer 15 minuten koken en voeg dan de hamblokjes toe.
  • Roer de hamblokjes goed door de soep en kook de soep nog zachtjes voor ongeveer 10 minuten.
  • Maak de soep naar wens op smaak met peper en zout en haal de pan van het vuur.
  • Voeg de slagroom toe en roer deze rustig door de soep. Laat de soep niet meer koken nadat je de slagroom hebt toegevoegd. De kans dat deze gaat schiften is dan aanwezig.

Wil je de soep toch nogmaals opwarmen? Voeg de slagroom dan toe in de soepkommen en niet in de pan. Zo kun je de overige soep makkelijk opwarmen!

Geef een reactie