Parelcouscous salade met haloumi en rauwe ham

on

Joehoe! Ik heb het mijn missie gemaakt om iedereen aan de parelcouscous te krijgen! Want verdorie wat is dat lekker. Ik ontdekte dit in Griekenland vorig jaar en was gelijk fan. De korrels zijn zachter en voller dan de ´gewone´ couscous en je kunt het super makkelijk omtoveren tot een heerlijke salade.

Met het mooie weer op komst mag dit recept niet in je wekelijkse lijstje missen. Tijdens het koken van de couscous snij je de ingrediënten, en dan is het een kwestie van alles in een mooie schaal doen en door elkaar mengen. Precies wat je nodig hebt als het buiten te mooi weer is om binnen te koken! Ook lekker als bijgerecht voor de BBQ.

Variatie tip: gebruik feta in plaats van haloumi en laat de rauwe ham weg voor een vegetarische versie. Voeg dan lekker wat olijven toe voor een typisch Griekse salade.

Wat heb je nodig? Voor 4 personen:
  • 200 gram parelcouscous
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 bosui
  • 1 pakje haloumi kaas (evt te vervangen voor feta)
  • 1 pakje rauwe ham
  • 1 tomaat of handje cherry tomaten
  • 1/2 komkommer
  • 2-4 eetlepels Griekse yoghurt 10%
  • 1 citroen
  • 1 teen geperste knoflook
  •  1 theelepel oregano
  • 2 eetlepels verse gesneden munt (+ extra munt ter decoratie)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper&zout
Aan de slag:
  1. Kook de parelcouscous volgens de verpakking
  2. Doe de olijfolie, knoflook, peper&zout, oregano en munt in een bakje en laat dit even intrekken terwijl je de ingrediënten snijdt.
  3. Was de paprika en komkommer en snij deze in kleine stukjes. Haal de zaadlijsten uit de courgette, dit doe je door hem over de lengte in vieren te snijden dan kun je zo de binnenkant eruit snijden.
  4. Snij de courgette in dunne kleine stukjes, hij gaat er rauw doorheen dus de schil moet niet te groot zijn.
  5. Snij de bosui en tomaat klein en zorg dat je alle ingrediënten bij elkaar hebt zodat je ze straks door de parelcouscous kunt doen.
  6. Zet ondertussen een grillpan op het vuur en leg de plakjes rauwe ham erin. Bak deze langzaam knapperig, keer ze regelmatig om.
  7. Als je die gebakken hebt kun je de haloumi bakken, deze grill je ongeveer 2 minuten per kant tot hij knapperig en warm is.
  8. Giet de couscous af en zorg dat deze goed uitlekt. Doe de couscous in een grote kom en meng gelijk de dressing erdoor. Omdat de couscous warm is krijgt de knoflook dan net wat extra smaak.
  9. Voeg alle gesneden ingrediënten toe en hussel dit goed door. Doe 2 eetlepels yoghurt erdoor (de andere twee zijn straks voor de bovenkant)
  10. Leg de gebakken haloumi en ham bovenop de salade, strooi wat extra oregano en citroensap over de haloumi. Schep er twee flinke eetlepels Griekse yoghurt op en wat munt ter decoratie.
  11. Snij een citroen in parten zodat je deze erbij kan serveren.

Eet smakelijk! De restjes kun je goed bewaren als salade voor de volgende dag!

Geef een reactie