Lasagne

Als het buiten guur en koud is krijg ik gelijk zin in comfort food. Het is heerlijk om op zondag een lasagne in de oven schuiven, de kachel aan en de kaarsjes aansteken op tafel. Perfect vind ik dat. Lasagne is simpel zelf te maken met verse ingrediënten en daar heb je helemaal geen zakje voor nodig! Lees je mee hoe je zelf een lekkere lasagne maakt waar iedereen blij van wordt?

Dit recept is vrij basic en makkelijk te maken. Uiteraard kun je naar smaak van alles toevoegen en andere kazen gebruiken of zelfs bechamelsaus. Wij eten vaak deze variant omdat de erg lekker is, en niet gelijk super heftig. Heb je nog restjes groenten? Doe ze gerust door de saus! Prei, paprika, champignon, bleekselderij, het kan er allemaal door.

Extra groententip: wil je extra groenten toevoegen? Doe dan bij stap 10 tussen de lagen wat verse spinazie. Zo krijg je ongemerkt nog meer groenten binnen.

Wat heb je nodig voor 3-4 personen:

  • 300 gram rundergehakt
  • 1/2 pak lasagnevellen of pompoenlasagne vellen (te vinden in het versvak bij de groenten)
  • 1 fles passata met kruiden (ongeveer 600/700 gram)
  • 2 winterpenen, geschild en in kleine stukken gesneden
  • 1/2 courgette in kleine stukjes gesneden
  • geraspte kaas naar smaak
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 tot 2 theelepels oregano
  • optioneel: verse basilicum en peterselie en een scheutje wijn
  • olijfolie, peper en zout

aan de slag:

  1. Zet een grote pan op het vuur met een eetlepel olijfolie. Ik gebruik meestal een wok voor deze saus of een hapjespan.
  2. Voeg de gesnipperde ui toe en bak de ui even aan met wat zout en knijp het teentje knoflook erboven uit en bak deze kort mee.
  3. Voeg zodra de ui een beetje bruin wordt de rundergehakt toe en bak deze rul. Voeg hierbij gelijk voldoende peper en zout om het gehakt op smaak te brengen.
  4. Voeg de wortel & courgette (en eventuele andere groenten) toe en bak dit ongeveer 5 minuten met de ui, knoflook en gehakt.
  5. Zet nu de oven aan op 200 graden zodat deze over 20 minuten warm is.
  6. Schenk de passata in de pan en eventueel een scheutje rode wijn, deze kun je ook weg laten mocht je dit niet in huis hebben.
  7. Voeg de oregano toe en peper en zout zodat je een smakelijke saus krijgt.
  8. Laat de saus zachtjes pruttelen voor ongeveer 20 minuten. Kookt de saus teveel in? Voeg dan een half glas water toe en roer deze door.
  9. Zet de ovenschaal klaar en de lasagnevellen zodat je als de saus klaar is de lasagne kunt gaan ‘opbouwen’.
  10. Begin met een laagje saus in de schaal en leg hier de lasagnevellen op. Je kunt hier nog wat extra kaas tussen doen voor een extra smeuïge lasagne. Doe weer een laag saus op de vellen en dek af met nieuwe lasagne vellen. Eindig met een laagje saus en rasp hier wat (oude) kaas over. Je kunt ook wat plakjes mozzarella bovenop leggen en wat verse basilicum als je dit in huis hebt.
  11. Zet de lasagne in het midden van de oven en bak deze gaar in ongeveer 20 minuten. Kijk tussendoor even of de bovenkant niet verbrand, mocht dit het geval zijn dan kun je de lasagne afdekken met wat aluminiumfolie.
  12. Als de lasagne gaar is en de kaas gesmolten haal je deze uit de oven en laat de lasagne ongeveer 5 minuten rusten op het aanrecht.
  13. Serveer de lasagne met vers stokbrood of een groene salade!

Eet smakelijk!

One Comment Voeg uw reactie toe

  1. Anja ten Hove schreef:

    Deze ga ik een keer maken. 🙂

Geef een reactie