Gehaktbrood met spek & mosterd

Brrr wat is het weer koud buiten! Ik hou ervan. Lekker bij de openhaard warm worden, een herfstwandeling maken en heerlijke comfort food op tafel in het weekend. Dit recept voor gehaktbrood is perfect voor een zondagse lunch, of heerlijk als diner met verse groenten. Wij serveren hem ook weleens op feestjes, lekker met een mosterdmayonaise erbij. Wil je ook eens een heerlijk gehaktbrood maken? Lees dan snel verder!

Er zijn vele manieren om gehaktbrood te maken en dit recept is tot nu toe onze favoriet! Door de salie krijgt hij een heerlijke diepe smaak en is deze variant net even wat anders. Uiteraard kun je zelf nog kruiden toevoegen zoals verse peterselie of bieslook.

Wat heb je nodig voor 1 flink gehaktbrood:
  • 500 gram rundergehakt
  • 8 velletjes bladerdeeg
  • 1 pak ontbijtspek (liefst repen)
  • 4/5 grote salie bladeren (vers is wel het lekkerste. wat je over hebt kun je invriezen)
  • 1 ui
  • 1 flinke teen knoflook of 2 medium teentjes
  • 1 ei +eventueel een ei of melk voor het bestrijken van het gehaktbrood
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel soyasaus (ketjap kan ook als je dat al in huis hebt)
  • 2 eetlepels scherpe mosterd
  • 3 eetlepels paneermeel
Aan de slag:
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Laat de bladerdeeg ontdooien op het aanrecht, maak de plakjes los van elkaar.
  3. Snij de ui en salie fijn en doe deze in een schaal. Pers de knoflook uit en doe die samen met de oregano, paprikapoeder en naar smaak peper en zout bij de ui en salie.
  4. Leg op je bakplaat de plakjes bladerdeeg en zorg dat de naden goed aansluiten. Bestrijk de bladerdeeg met de mosterd en zorg dat alles bedekt is.
  5. Leg de plakjes ontbijtspek erover en zorg ook hierbij weer dat alles bedekt is. strooi de paneermeel in het midden van het deeg, over de lengte. Daar komt straks je gehakt.
  6. Doe het gehakt bij de kruiden en kneed dit goed door. Voeg nog peper en zout toe om het op smaak te brengen, let wel op! Door de bacon wordt het al wat zouter dus doe een beetje rustig aan met de zout.
  7. Voeg een ei en de soyasaus toe en kneed het gehakt goed door, als het te nat is voeg je wat paneermeel toe. Net alsof je een gehaktbal maakt.
  8. Maak kleine hoopjes gehakt op je bladerdeeg en vorm het gehakt tot een grote rol.
  9. Vouw de uiteinden naar binnen (zie foto) en vouw ook de bovenkant dicht.
    TIP: Pak de bladerdeeg op met bakpapier en al, zo scheurt het niet een krijg je een strakke vorm. Je vouwt de bladerdeeg dan met bakpapier erom en maakt dit weer voorzichtig los.
  10. Knijp waar de bladerdeeg elkaar bovenop raakt het goed samen zodat het niet gaat lekken. Werk dit randje eventueel af met een vork. Deze druk je in het randje zodat je een reliëf krijgt.
  11. Bestrijk je gehaktbrood met los geklopt ei of wat melk voor een mooie bruine kleur.
  12. Bak het gehaktbrood in ongeveer 30 minuten gaar midden in je oven. Is hij na 30 minuten nog niet bruin? Laat hem gerust wat langer staan. Gaat de bovenkant juist te hard? Dek deze dan af met aluminiumfolie. Elke oven is weer anders dus volg je gevoel.
  13. Serveer het brood met verse groenten of  met een mostermayonaise (2 eetlepels mayonaise, 1 eetlepel mosterd)

Eet smakelijk!

 

 

Geef een reactie